Wifi – placering och signalstyrka – Router och Accesspunkt

By Claes
Hur ska router placeras för att få bästa Wifi signaltäckning i huset?

Bästa stället är i mitten på huset för att få bra täckning av routerns inbyggda Wi-fi, men det är oftast lättare sagt än gjort.

Inkommande WAN (ADSL/VDSL/Fiber) brukar vara placerat i ett hörn av huset och det är där routern oftast placeras.
I mitt fall är inkommande fiber indraget i ena änden av huset och där har jag även monterat routern. Där sitter även en patchpanel i samma rum men det är något jag återkommer till.

placering och signalstyrka

För att ha god bandbredd till alla tjänster som erbjuds på marknaden bör signalstyrkan vara bättre än -67dBm (från Router/AP till enhet).
MetaGeek har en bra sammanställning på deras hemsida.
Under -30dBm = Max tillgängligt och inte realistiskt. Enheten är placerad väldigt nära routern.
-67dBm =min signalstyrka för att få god bandbredd för att strömma t ex video/musik mm
-70dBm = min signalstyrka för att datapaket ska levereras korrekt. Applikationer som mail och lättare websurf fungerar.
-80dBm = min signalstyrka för att koppla enhet och router. Datapaket som levereras är inte korrekt alla gånger. Tveksamt om några applikationer fungerar.

Jag har mätt signalstyrka från routern i mitt hus och det ser ut så här:
Teknik i Hemmet

Huset är ett trähus från 1980-talet och alla innerväggar består av träreglar, MDF och gipsskivor. Huset är avlångt med en liten nivåskillnad i mitten av huset.
Router är en TP-Link C2600 (ac2300) och mätenhet Microsoft Surface Pro 3 med mjukvaran Wifi Analyser (Finns en gratisvariant i Microsoft Store).
Wi-fi kryptering: WPA2/AES
Mätresult med svart text är 5GHz bandet och resultat med grön bakgrund är 2.4GHz bandet.
Resultat: 5GHz bandet fungerar bra på halva huset medan 2.4GHz bandet fungerar i ca 75% av huset. Det är svårt att få tillräckligt bra signal i rummen längst bort. För bästa resultat borde routern vara placerad i mitten av huset.

Hur löste jag problemet med Wi-fi täckning i hela huset?
I början av inlägget skrev jag att det finns en patchpanel i samma rum som routern. Via denna patchpanel går det TP-kabel till alla rum.
Lösningen för mig var att montera en accesspunkt via TP-kabel i andra änden av huset och på så sätt få Wi-fi täckning i alla rum.
Placering accesspunkt

Routern och accesspunkten använder sig av samma SSID och lösenord. Något som är viktigt att tänka på är att inte använda samma kanal.

About Claes